17. ارزیابی كاربرد اسانس اوكالیپتوس (Eucaliptus camaldolensis Dehnh) در كنترل آلودگی های قارچی تخم ماهی قزل آلای رنگین كمان
نویسندگان: حسین علی ابراهیم زاده موسوی(hmosavi[at]ut.ac.ir)، مصطفی شریف روحانی()، علیرضا خسروی()، یداله مهرابی()، افشین آخوندزاده بستی().
منبع: گیاهان دارویی پاییز 1385; 5(20):42-47. (انتشار توسط sid.ir)
خلاصه مقاله:
مقدمه: استفاده از گیاهان دارویی جهت پیشگیری و کنترل آلودگی های قارچی در مراکز تکثیر ماهیان قزل آلای رنگین کمان به عنوان جایگزین مالاشیت گرین امری ضروری و لازم به نظر می رسد. هدف: هدف این بررسی، ارزیابی قدرت مهار كنندگی اسانس اوكالیپتوس در كنترل آلودگی های قارچی تخم قزل آلای رنگین کمان است. روش بررسی: اسانس اوکالیپتوس در کنترل آلودگی های قارچی تخم استحصالی از مولدین 4 ساله قزل آلای رنگین كمان مورد ارزیابی بالینی و كارگاهی قرار گرفت. تاثیر این اسانس در دزاژ 1، 5، 10، 25، 50، 100 پی پی ام به مدت 1 ساعت روزانه با 3 تكرار تا رسیدن به مرحله چشم زدگی (20 - 18 روز) بررسی شد. گروه های کنترل با شرایط یکسان در معرض 1پی پی ام داروی مالاشیت گرین (به عنوان کاربردی ترین داروی ضد قارچ) و دیگری بدون هر گونه مداخله دارویی واقع شدند.
یافته ها: نتایج كشت تخم های قارچ زده، آلودگی به ساپرولگنیا پارازیتیكاوفوزاریوم سولانی را مشخص نمود. نتایج آزمایش تعیین حداقل غلظت مهار کننده اسانس نسبت به ساپرولگنیا 2.3 و نسبت به فوزاریوم 8.2 میكروگرم در میلی لیتر بوده است. نتایج اندازه گیری فاكتورهای فیزیكی و شیمیایی آب قبل و بعد از تجویز اسانس به انكوباتورها موید عدم بروز تاثیر منفی در ویژگی آب است. نتیجه گیری: اوكالیپتوس در دوزهای 25، 50، 100 پی پی ام اختلاف معنی داری با گروه شاهد داشته و پوشش نسبتا مناسبی از نظر مهار رشد قارچ های آبی فراهم نموده است