32. بررسی آلودگی ناشی از کارگاه های پرورش ماهی قزل آلای رنگین کمان بر روی پارامترهای کیفی آب رودخانه هراز
نویسندگان: مهدی نادری جلودار(naderi_j[at]yahoo.com)، عباس اسمعیلی ساری()، محمدرضا احمدی()، سیدجعفر سیف آبادی()، اصغر عبدلی().
منبع: علوم محیطی زمستان 1385; 4(2):21-36. (انتشار توسط sid.ir)
خلاصه مقاله:
در این تحقیق به منظور بررسی اثرات کارگاه های پرورش ماهی قزل آلای رنگین کمان بر کیفیت آب رودخانه هراز و روند خود پالایی آن، چهار کارگاه تکثیر و پرورش ماهی و ده ایستگاه نمونه برداری انتخاب شدند. اندازه گیری خصوصیات فیزیکوشیمیایی و مواد مغذی آب شامل ToC، DO، BOD5، pH، سختی کل، TDS، TSS، کدورت، EC، PO4، NH4، NO3 و NO2 در هر دو ماه یکبار و در یک دوره یکساله صورت گرفت. نتایج حاصل از آنالیزها نشان داد که دامنه مقدار متوسط پارامترها در ایستگاه های مختلف را در مدت بررسی برای دما، 8.9-11.7 درجه سانتی گراد، 8.7-11.3DO میلی گرم در لیتر، 2.95-5.9 BODS میلی گرم در لیتر، 7.4-7.9 pH، سختی کل 160-245 میلی گرم در لیتر، 209-247 TDS میلی گرم در لیتر، 62-156 TSS میلی گرم در لیتر، کدورت 21.2-76 NTU، 389-491 EC میکروموس بر سانتی متر، 0.014-0.115 PO4 میلی گرم در لیتر، 0.014-0.783 NH4 میلی گرم در لیتر، 0.74-1.49 NO3 میلی گرم در لیتر و 0.003-0.021 NO2 میلی گرم در لیتر متغیر بود. در این مطالعه مقادیر پارامترهای فوق در ایستگاه های مختلف دارای نوساناتی بوده و برخی از آن ها شامل DO، TSS، NH4، و کدورت در ایستگاه های مختلف اختلاف معنی داری داشتند که نتیجه تاثیر مزارع پرورش ماهی و خودپالایی رودخانه می باشد. این فاکتورها در فصول مختلف سال نیز در تغییر بوده که علت اصلی آن تغییر شرایط محیطی و شدت فعالیت کارگاه ها می باشد.