18. ارزیابی کاربرد اسانس شمعدانی (Geranium herbarum) در کنترل آلودگی های قارچی تخم ماهی قزل آلای رنگین کمان
نویسندگان: مصطفی شریف روحانی()، حسین علی ابراهیم زاده موسوی(hmosavi[at]ut.ac.ir)، علیرضا خسروی()، بابا مخیر()، علیرضا باهنر()، سید سعید میرزرگر()، یداله مهرابی()
منبع: مجله تحقیقات دامپزشکی (دانشگاه تهران) 1385; 61(3):269-272. . (انتشار توسط sid.ir)
خلاصه مقاله:
هدف: ارزیابی قدرت مهار کنندگی اسانس ژرانیوم در کنترل آلودگی های قارچی تخم قزل آلای رنگین کمان.
طرح: مطالعه تجربی. حیوانات: 16 کیلوگرم تخم قزل آلای رنگین کمان (تعداد 232464 تخم).
روش: به منظور ارزیابی قدرت مهار کنندگی اسانس ژرانیوم در کنترل آلودگی های قارچی، تخم استحصالی از مولدین 4 ساله قزل آلای رنگین کمان مورد ارزیابی بالینی و کارگاهی تاثیر این اسانس دردزاژ 1 pmm؛ 5، 10، 25، 50، 100 به مدت 1 ساعت روزانه تا رسیدن به مرحله چشم زدگی 18-20) روز( قرار گرفتند. گروه های کنترل با شرایط یکسان در معرض 1 ppm داروی مالاشیت گرین (به عنوان کاربردی ترین داروی ضد قارچ) و دیگری بدون هر گونه مداخله دارویی واقع شدند. تحلیل آماری: با استفاده از نرم افزار SPSS، آنالیز واریانس و t-student.
نتایج: کشت تخم های قارچ زده آلودگی به ساپرولگنیا پارازیتیکا و فوزاریوم سولانی را مشخص نمود. نتایج آزمایش تعیین حداقل غلظت مهار کننده اسانس نسبت به ساپرولگنیا 4.8 و نسبت به فوزاریوم 18.2 میکروگرم در میلی لیتر بوده است.
نتیجه گیری: ژرانیوم در دزهای 25 pmm؛ 50؛ 100 اختلاف معنی داری با گروه شاهد داشته و پوشش نسبتا مناسبی از نظر مهار رشد قارچهای آبی فراهم نموده است.