69. بررسی نقش زئولیت طبیعی در کاهش مسمومیت با آمونیاک در قزل آلای رنگین کمان
نویسندگان: محمدفرهنگی()، ابوالقاسم کمالی(akhlaghi[at]shirazu.ac.ir)، عبدالمجید حاجی مرادلو().
منبع: علوم کشاورزی و منابع طبیعی تابستان 1382; 10(2):195-208. (انتشار توسط sid.ir)
خلاصه مقاله:
نقش زئولیت طبیعی در آب شیرین به منظور سنجش کارآیی آن در جذب آمونیاک محیط پرورشی ماهی قزلآلای رنگین کمان بررسی شد. ماهیانی با وزن 21-9/5 گرم (میانگین 15 گرم) در معرض 4 غلظت مختلف از آمونیاک کل (NH4+ + NH3+) از 25-10 میلیگرم در لیتر (25 و 20 و 15 و 10 میلیگرم در لیتر) قرار گرفتند. یک گروه 13 تایی هم به عنوان شاهد مورد استفاده قرار گرفت. غلظت کشنده و نیمه کشنده (LC50) در مدت 24 ساعت تعیین شد. تحت شرایط ثابت دما و PH(8/7- ph=7/7 و (T=16 oc غلظت کشنده آمونیاک برابر با 25 میلیگرم در لیتر آمونیاک کل بود (معادل 44/0 میلیگرم در لیتر آمونیاک غیریونیزه). کاربرد 15 گرم در لیتر زئولیت توانست تلفات را به صفر برساند. از بافتهای کبد، کلیه و آبشش ماهیانی که در معرض غلظت کشنده آمونیاک و گروههایی که در معرض زئولیت بدون آمونیاک بودند، جهت بررسی آسیبشناسی این اندامها مقاطع بافتی تهیه شد. در بررسیهای پوششی بود. در کلیه، ضایعات شامل تخریب مجاری کلیوی، اتساع کپسول بومن، خونریزی و پرخونی بوده و در کبد ضایعات شامل خونریزی، پرخونی و نکروز سلولهای کبدی بود