79. تاثیر جایگزینی کنجاله کانولا بجای آرد ماهی بر رشد، جذب عناصر مغذی و هورمون های تیروئیدی در جیره قزل آلای رنگین کمان پرواری (Oncorhynchus mykiss)
نویسندگان: امید صفری(omid_safary[at]yahoo.com)،فتح اله بلداجی()، عبدالمجید حاجی مرادلو()، سید کمال الدین علامه فانی().
منبع: علوم کشاورزی و منابع طبیعی آذر- دی 1386; 14(5):129-139. (انتشار توسط sid.ir)
خلاصه مقاله:
برای بررسی اثر جایگزینی کنجاله کانولا بجای آرد ماهی بر عملکرد ماهی قزل آلا، از کنجاله کانولا )حاوی 12.5 میکرومول بر گرم ماده خشک( در 5 سطح جایگزینی 10، 20، 30، 40 و 50 درصد بجای آرد ماهی، در قالب طرح کامل تصادفی به علاوه یک شاهد )صفر درصد(، در سه تکرار استفاده شد. کلیه جیره ها محتوی انرژی و پروتئین یکسانی داشتند. تعداد 216 قطعه ماهی قزل آلای رنگین کمان انتخاب و در 18 وان )هر وان 12 قطعه ماهی( جای گرفتند و پس از دو هفته سازگاری، به مدت 56 روز با 6 جیره آزمایشی تغذیه شدند. این جایگزینی سبب ایجاد تفاوت آماری معنی داری در معیارهای مورد نظر در مقایسه با جیره شاهد )بجز شاخص وضعیت( نشد. نتایج این آزمایش نشان داد که جایگزینی کنجاله کانولا تا سطح 40 درصد به دلیل بهبود جذب نیتروژن و بهبود عملکرد ماهی قزل آلا امکان پذیر است. استفاده از کنجاله کانولا تا سطح 50 درصد جایگزینی باعث ایجاد تفاوت آماری معنی داری با جیره شاهد بر غلظت هورمون های تیروکسین و تری یدوتیرونین و نسبت تری یدوتیرونین به تیروکسین نشد. این نتایج نشان می دهد که کنجاله کانولا به عنوان یک منبع پروتئین گیاهی، جایگزین مناسبی برای آرد ماهی در جیره قزل آلای رنگین کمان می باشد.