2. اثر آنزیم فیتاز بر قابلیت هضم ظاهری 4 نوع ماده گیاهی در جیره غذایی قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss)
نویسندگان: مهدی رحمتی لیشی()، عبدالمحمد عابدیان ()، رجب محمد نظری()
منبع: مجله علمی شیلات ایران (فارسی) بهار 1386; 16(1):49-62. (انتشار توسط sid.ir)
خلاصه مقاله:
در این تحقیق اثر آنزیم فیتاز بر قابلیت هضم ظاهری چهار نوع ماده گیاهی (آرد گندم، آرد ذرت، سبوس گندم و سبوس برنج) در جیره غذایی ماهیان قزل آلای رنگین کمان با وزن ابتدایی 126±6.4) گرم) مورد بررسی قرار گرفت. پنج نوع جیره غذایی با سطوح انرژی یکسان، شامل یک جیره پایه بر اساس آرد ماهی، آرد گوشت و آرد سویا تهیه گردید. چهار جیره دیگر دارای مواد گیاهی مورد آزمایش، با جایگزینی سبوس گندم و سبوس برنج به میزان 15 درصد و آرد گندم و آرد ذرت به میزان 25 درصد در جیره پایه ساخته شدند. اکسید کرم بعنوان شاخص غیرقابل هضم به میزان 0.5 درصد از غذا در نظر گرفته شد. محلول فیتاز پس از تهیه غذاها روی آنها پخش گردید تا در نهایت غذاها دارای حداقل 1000 واحد آنزیم فیتاز به ازای هر کیلوگرم باشند. ماهیان با جیره های دارای فیتاز و فاقد آن به مدت 30 روز تا 2 درصد وزن بدن تغذیه شوند. آزمایش درون مخازن 2 مترمکعبی که با 500 لیتر آب پر می شد، انجام گرفت. حداکثر و حداقل دما بترتیب 15 و 18.5 درجه سانتیگراد، اکسیژن 8 و 6.7 میلی گرم بر لیتر و pH برابر 7.7 و 7.5 تعیین گردید. افزودن فیتاز بر فسفر موجود در اسکلت داخلی و قابلیت های هضم ظاهری فسفر و پروتئین اثر معنی داری نداشت (P>0.05). اما باعث افزایش معنی دار قابلیت هضم ظاهری ماده خشک گردید (P£0.05). جیره حاوی آرد گندم دارای بیشترین میزان قابلیت هضم ظاهری ماده خشک بود (P£0.05). نتایج این تحقیق نشان داد که افزودن فیتاز هر چند اثر معنی داری نداشت اما باعث بهبود جذب فسفر و قابلیت های هضم فسفر، پروتئین و ماده خشک مواد گیاهی گردید. همچنین از بین مواد اولیه گیاهی آرد گندم، آرد ذرت، سبوس گندم و سبوس برنج بترتیب قابلیت هضم بالاتری از نظر مجموعه مواد مغذی داشتند که برحسب دسترسی به هر یک از آنها می توان در جیره غذایی ماهی قزل آلا استفاده نمود.