10. اثر گرسنگی بر سطح کلسترول، گلوکز و پروتئین پلاسمای خون قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss)
نویسندگان: مرجان حاجی مرادی(marhaji[at]yahoo.com)، نصرالله محبوبی صوفیانی()،سیدکمال الدین علامه فانی()
منبع: مجله علوم و فنون دریایی ایران پاییز و زمستان 1386; 6(3-4):23-30. (انتشار توسط sid.ir)
خلاصه مقاله:
اثر گرسنگی بر سطح کلسترول، گلوکز و پروتئین پلاسمای خون ماهی قزل آلای رنگین کمان و همچنین روند پلاسما بافتی بررسی گردید. ماهیها پس از سازگاری با شرایط آزمایش در دو گروه 45 تایی در دو حوضچه سیمانی به ابعاد1.5×2.7×4m رهاسازی و با یک جیره تجاری به میزان 1.7% وزن بدن در روز در دو نوبت تغذیه شدند. پس از شروع آزمایش، تغذیه یک گروه از ماهیها قطع گردید و تغذیه گروه دوم به همان روش قبلی ادامه یافت. نمونه برداری از هر دو گروه به ترتیب در شروع و پس از آن به فواصل 10 روز به مدت 60 روز با صید 5 قطعه ماهی به طور تصادفی در هر نوبت انجام شد. پس از خونگیری از ساقه دمی و جداسازی سرم، میزان کلسترول، گلوکز و پروتئین آن به طریق اسپکتروفتومتری اندازه گیری شد. نتایج به دست آمده حاکی از کاهش سطح کلسترول خون در اوایل گرسنگی و بهبود بعدی آن می باشد، به طوری که تفاوت معناداری بین میزان کلسترول خون گروه تغذیه شده و گروه گرسنه در پایان دوره مشاهده نگردید. اختلاف معناداری بین میزان پروتئین سرم خون گروه تغذیه شده (4.5 mg/dL) و گروه گرسنه(3.74 mg/dL) در پایان دوره آزمایش مشاهده گردید (p<0.05). سطح گلوکز خون نیز در گروه گرسنه به طور معناداری از113.90 به 60.6 mg/dL کاهش یافت (p<0.05)، در حالی که در گروه تغذیه شده غلظت آن بدون تغییر باقی ماند. نتایج هم چنین بیانگر آن است که ماهی قزل آلای رنگین کمان به خوبی با دوره های طولانی گرسنگی سازش یافته و ذخایر گلیکوژنی و چربی بدن را برای رفع نیازهای متابولیکی خود در مدت گرسنگی مورد استفاده قرار می دهد.