113. مقایسه تاثیر پروتئین مایع ماهی، آرد ماهی و مخلوط آنها بر شاخص وضعیت و رشد ماهی قزل آلای رنگین کمان
نویسندگان: محمدرضا احمدی()، ناصر ولایی()، قاسم مشرقی().
منبع: پژوهنده تابستان 1380; 6(2 (پی در پی 22)):207-211. (انتشار توسط sid.ir)
خلاصه مقاله:
سابقه و هدف: با توجه به اهمیت پروتئین ها در ترمیم و نگهداری بدن و عوارض شناخته شده پروتئین های قرمز و گرایش عمومی به مصرف پروتئین های سفید و اهمیت شاخص وضعیت و رشد ماهی و تناقضهایی که در مورد تاثیر پروتئین مایع بر شاخص های فوق وجود داشته و همچنین به منظور مقایسه تاثیر پروتئین مایع (سیلاژ) ماهی و آرد ماهی تهیه شده از کیلکا و مخلوط آنها، بر شاخص وضعیت و رشد ماهی قزل آلای رنگین کمان این تحقیق در مرکز تکثیر و پرورش جاجرود در سال 79-78 انجام شده است.
مواد و روشها: تحقیق به روش تجربی روی 270 ماهی قرل آلای رنگین کمان موجود در مرکز جاجرود با میانگین وزنی 62±5 گرم انجام گرفت. ماهیان به طور تصادفی به 3 گروه شاهد، تیمار 1 و تیمار 2 تقسیم شدند. پروتئین مایع به عنوان پروتئین جانوری استفاده شد. هر 15 روز طول کل، طول فورک توسط تخته بیومتری و وزن توسط ترازوی چینی با دقت گرم و شاخص وضعیت از طریق فرمول استاندارد اندازه گیری و ثبت می شد. تغییرات طول و وزن شاخص وضعیت (oondition factor) در داخل گروه ها با آماره paired T-test و بین 3 گروه با آماره ANOVA انجام شد.
یافته ها: وزن و طول اولیه ماهی ها در 3 گروه تقریبا مساوی بود و در خاتمه دوره، وزن ماهی در گروه شاهد 146.5±0.8، در گروه تیمار یک، 168.3±23.3 و در گروه تیمار دو، 156.5±10.9 بود که اختلاف تیمار یک با شاهد (19.7%) به لحاظ آماری معنی دار است (P<0.05). شاخص وضعیت ماهی در خاتمه در گروه شاهد 1.17±0.03 و در تیمار یک، 1.35±0.25 و در تیمار دو، 1.43±0.12 بود که اختلاف تیمار یک با شاهد (13.15%) به لحاظ آماری معنی دار است (P<0.05).
نتیجه گیری و توصیه ها: ترکیب نسبت یک به یک آرد و سیلاژ، بهتر از آرد ماهی عمل می نماید. با توجه به در دسترس بودن، عدم حمل و نقل و سلامت تغذیه، سیلاژ بهتر از آرد ماهی به نظر می رسد. تحقیق تجربی در ابعاد صنعتی را توصیه می نماید.