117. مقایسه روند توسعه غدد جنسی قزل آلای رنگین کمان نر (Oncorhynchus mykiss) در آب شیرین و لب شور منطقه بافق
نویسندگان: علی فلاحتی مروست(falahati[at]pug.ac.ir)، باقر امیری مجازی()، بهروز ابطحی()، مرتضی علیزاده()
منبع: مجله علمی شیلات ایران (فارسی) زمستان 1384; 14(4):113-126. (انتشار توسط sid.ir)
خلاصه مقاله:
در این تحقیق روند توسعه غدد جنسی ماهی قزل آلای رنگین کمان نر (Oncorhynchus mykiss) در آب شیرین و لب شور از اواخر مهر ماه تا اواسط اسفند ماه 1381 در ایستگاه تحقیقات شیلاتی آبهای شور داخلی بافق (یزد) مقایسه گردید. جهت انجام این طرح از ماهیان قزلآلای رنگین کمان با میانگین وزنی5 ±200 گرم استفاده شد. در طول 140 روز دوره پرورش، دما (0.6±13.8) درجه سانتیگراد، pH(0.12±8.18) و اکسیژن محلول (0.11±6.2 میلی گرم در لیتر) در آب شیرین و لب شور یکسان بود و شوری آب شیرین و لب شور بترتیبppt 0.4 تا 0.5 و 14.3 تا 14.7 بود. غذا دهی به ماهیها بوسیله غذای تجاری رایج (غذای GFT2 چینه) و با توجه به درجه حرارت آب و وزن بیوماس انجام شد. نتایج حاصل از مطالعه بافت شناسی بیضه های ماهیان نشان داد که روند توسعه بیضه ها در آب لب شور سریعتر از آب شیرین است به طوری که این ماهیان 2 ماه زودتر از ماهیان نر پرورش یافته در آب شیرین به بلوغ جنسی رسیدند و همچنین این نتایج با تغییرات شاخص گنادوسوماتیکGSI در سطح اعتماد 95 درصد (P<0.05) مطابقت داشت.