85. تاثیر عوامل ژنتیکی و محیطی بر آنومالی های ظاهری ماهی قزل آلا رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss)
نویسندگان: مهدی یوسفیان(yousefianeco[at]yahoo.com)، سهراب رضوانی گیل کلایی().
منبع: پژوهش و سازندگی بهار 1386; 19(4(پی آیند 74) در امور دام و آبزیان):78-85. (انتشار توسط sid.ir)
خلاصه مقاله:
در راستای بررسی مقدماتی علل بروز ناهنجاری های ظاهری در ماهی قزل آلا در یک پروژه تحقیقاتی، میزان شدت و انواع ناهنجاری های اثر تلاقی بین برادر - خواهر هم خون با شاهد مورد بررسی قرار گرفت. ابتدا با انتخاب دو جفت ماهی مولد قزل آلا لاین مولدین برادر خواهر همخون تولید گردید. برای تعیین میانگین انحراف بین ماهیان هم خون و غیر هم خون برای صفات فوق با آزمون تجزیه واریانس انجام گرفته و اختلاف میانگین درصد تفریخ، کاهش غیر معنی داری را در سطح p<0.987 نشان داده است. در این پروژه تحقیقاتی همچنین نوع و شدت آنومالی بچه ماهی در مراحل لاروی و پرورشی مورد بررسی قرار گرفت. سر بزرگ، بدن کمانی شکل، دم کوتاه و شکم بزرگ از شاخص های لاروهای آنومال پس از تفریخ می باشد. میانگین درصد لاروهای تولیدی در پایان جذب کیسه زرده و درصد بچه ماهیان ناقص الخلقه در مراحل نمونه برداری 150، 250، 300 روزگی کاهش غیر معنی داری را به ترتیب برای مراحل فوق در سطحp<0.703، p<0.775، p<0.774، p<0.690 نشان داده است. بچه ماهی 450 میلی گرمی یک ماه پس از شروع تغذیه فعال در مجموع دارای 5% ماهیان آنومال بوده که نوع درصد آنومالی در گروه ماهیان هم خون و با اندکی تغییر در گروه ماهیان غیر هم خون، به ترتیب شامل، ماهیان ناقص الخلقه کوتاه یا شکستگی دم 92 درصد، بد شکلی سر 2%، اشکال در سر پوش برانش 5% قوز کردگی 1% بوده است. در مجموع در اجرای پروژه حاضر مشخص گردید که حتی در تلاقی های بسیار نزدیک (خواهر - برادر سبب افزایش معنی دار نواقص ماهی نشده و شدت بروز این نواقص بیشتر به مسایل محیطی و مدیریت تکثیر مربوط می گردد.