63. بررسی عملکرد مکمل فیتاز بر جایگزینی آردماهی با آرد سویا و تاثیر آن بر رشد و ترکیب بدن ماهی قزل آلای رنگین کمان (Oncorhychus mykiss)
نویسندگان :پگاه زرگریان()، عبدالمحمد عابدیان کناری()، رجب محمد نظری().
منبع: مجله علمی شیلات ایران (فارسی) تابستان 1386; 16(2):75-84. (انتشار توسط sid.ir)
خلاصه مقاله:
اثر آنزیم فیتزا و جایگزینی پروتئین آرد ماهی با آرد سویا بر رشد و ترکیب بدن ماهی قزل آلای رنگین کمان در کارگاه تکثیر و پرورش شهید رجایی در سال 1383 مورد مطالعه قرار گرفت. قزل آلاها با وزن ابتدایی 5.95±121.75 گرم بطور تصادفی در 27 مخزن 2 متر مکعبی به ابعاد 2×2×0.5 متر توزیع شدند. جیره های آزمایشی به روش فاکتوریل 3×3 با سه سطح جایگزینی (صفر، 35 و 70 درصد) و سه سطح آنزیم فیتاز (صفر، 1000 و 2000 واحد بین المللی بر کیلوگرم غذا) تهیه و مورد استفاده قرار گرفتند. ماهیان روازنه سه بار تا رسیدن به سیری ظاهری در طول 9 هفته غذادهی شدند. نتایج نشان داد که جایگزینی آرد ماهی با آرد سویا تا سطح 35 درصد تفاوت معنی داری در رشد ایجاد نمی کند. همچنین از نظر ترکیبات بدن در بین سطوح صفر، 35 و 70 درصد جایگزینی، تفاوت معنی داری مشاهده نشد (P?0.05). تاثیر آنزیم فیتاز بر شاخصهای رشد معنی دار بود (P?0.05) و بهترین نتیجه در استفاده از 2000 واحد بین المللی بر کیلوگرم غذا، بدست آمد. اثر آنزیم فیتاز بر ترکیبات بدن معنی دار نبود (P?0.05). همچنین بین سطوح جایگزینی و آنزیم فیتاز، اثر متقابل معنی داری از نظر برخی شاخصها وجود داشت (P?0.05) و با افزایش مقادیر آنزیم فیتاز میزان جایگزینی افزایش یافت. با توجه به نتایج حاصله، استفاده از 2000 واحد آنزیم فیتاز بر کیلوگرم غذا و جایگزینی حداقل 35 درصد از پروتئین آرد ماهی با آرد سویا توصیه می شود.